събота, 29 септември 2018 г.

Истина (Част две)

Какво беше животът, ако не горчива цигара без филтър? Всяко силно дръпване бяха миговете, за които човек си спомня на смъртия си одър. Останалото бяха пропуснати възможности. Но и двете водеха до един и същ и край, от който нямаше връщане.
Мая не беше пушач, но в компания винаги си позволяваше да запали цигара, която след това догаряше в пепелника. Не искаше да я вкуси и разпали не защото се страхуваше за последиците. Какво е смъртта, ако не спасение за тези, които вече са мъртви?
Беше петък вечер и както винаги тя предпочете да си остане вкъщи. Не защото не обичаше приятелките си, напротив, но предпочиташе сивотата и рутината на ежедневието, пред новите и вълнуващи емоции. Както с любимата храна, от която сме консумирали в големи количества и след това не искаме да погледнем. Наричаше се пренасищане. Мая беше пренаситена и беше категорична в нежеланието си да изпита нещо, различно от добре познатото. И за да избегне риска предпочете да си остане вкъщи. Докато си пускаше епизод от любим сериал обаче си припомни за момчето, заговорило я в дискотеката. Не можеше да отрече, че беше привлекателен – тъмнокос, с пъстри зелени очи, високи скули, широко чело и рамене... И против волята й устните й се разтегнаха в една позабравена усмивка. Хубаво беше някой да те забележи дори и само за миг.
Беше петък вечер и както винаги Иван беше навън. Намираше се в същата дискотека, но нощта вече вървеше към своя край, но така и не видя червенокосото момиче със златистокафяви очи. Не че в нея имаше нещо специално – просто начинът, по който го отхвърли беше толкова елегантен, че желаеше и той да я използва и след това захвърли, за да бъдат наравно. Защото той не можеше да понесе мисълта да бъде отблъснат. Не и отново, защото бездната, от която не можеше да излезе цяла седмица заради непозната, беше твърде дълбока, мрачна и тясна. Излезе от заведението и забеляза младо момиче на не повече от 25 години да плаче и пуши цигара само. Заговоря й, молейки я за цигара и си дръпна силно, а останалото беше детска игра.
***
Мая пристигна в централния офис на компания, занимаваща се с производство и ремонт на авиационна техника. Проведе кратка среща с изпълнителния директор във връзка с предстоящия външен одит, който щеше да извърши през следващите няколко месеца.
- Ще си сътрудничите пряко със заместника на главния счетоводител. Ще отговаря на всичките ви въпроси.
Мая кимна се отправи към кабинета на заместника. Почука на вратата, а когато я отвори, сърцето й не се подчини на ума й и заби лудо. Срещу нея се намираше момчето от дискотеката.
- Иван Гечев, с какво мога да Ви бъда полезен? – попита Иван, неспособен да прикрите лукавата усмивка, появила се на лицето му.
Въпреки че не беше пушач, Мая прие предложението на Иван да я почерпи с кафе и да обсъдят основните въпроси, които я интересуват, на неутрална територия – в разположеното на 50 метра от офиса на компанията заведение. Беше топло и седнаха отвън. Иван й подаде цигара, а тя прие, но този път не я остави да догори в пепелника. Играта беше започнала.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

-Трудно-(20)

Когато дълго си живял в собствен свят и си го напускал само принудително и за малко, е повече от трудно да се приспособиш към реалността. Т...