неделя, 22 декември 2019 г.

-Трудно- (ЧАСТ СЕДЕМ)


- Какво, по дяволите, си направила? – възкликна невярващо Теди. Тя беше пристигнала в дома на Маг веднага след като приятелката й й се обади, че се нуждае спешно от подкрепата й. Двете се бяха настанили върху меки канапета в широкия хол, който изглеждаше миниатюрен заради претрупаните лавици с книги, два огромни дивана и дълга маса.
- Подадох оплакване срещу Климент Кръстев – повтори отново Маг, произнасяйки отчетливо всяка дума. От петнадесет минути се опитваше да обясни на Теди едно и също – как през ваканцията случайно попаднала на видео в общата им група във фейсбук, където някой от колегите й беше заснел как Климент я унижава пред останалите й колеги. Въоръжена с копие на клипчето, Маг пристигна в 7.00 сутринта в ректората и изчака търпеливо появата на служителката от административния отдел. Жената остана видимо смутена от съдържанието на видеото и се ангажира да назначи проверка по случая. Маг, която очакваше въпросът да се проточи във времето с месеци, остана повече от изненадана, когато урокът й с Климент беше прекъснат по средата от пристигането на мъж на средна възраст, който пожела да разговаря насаме с преподавателя. Учуденият Климент го последва без да се извини, а Маг, досещайки се какво ще се случи, побърза да напусне аулата. Пулсът й се успокои едва след като затвори входната врата на дома си. С треперeщи пръсти тя се обади на Теди, която половин час по-късно се отзова на молбата й да я посети.
- Това го разбрах – натърти Теди. – Но защо въобще го направи? Така ли раздаваш правосъдие – като в детската градина?
Маг очакваше тези критики. Старото й аз я упрекваше, но новото й аз беше готово да падне и по-ниско, за да получи възмездие.
-Вече ти обясних. При първата лекция той се възползва от положението си на преподавател, за да ме унижи, сега аз се възползвах от позицията си на студент, за да си отмъстя. Изпратих видеото и до редакциите на няколко телевизии – усмихна се мрачно Маг. Идеята й беше хрумнала от сюжета на криминален роман, в който животът на студентка по право е в опасност, след като разкрива корупционна схема и разобличава истинския виновник за серия от убийства на високопоставени лица от американския политически живот. Тя се свързва с водещ разследващ журналист и с негова помощ успява да се спаси. Въпреки че мащабите на нейния случай не бяха толкова големи, Маг се надяваше, че ще успее да привлече вниманието поне на един медиен екип.
- Маг, не се прави на Жана д’Арк. Искала си просто да отмъстиш на Климент, не се крий зад красиви фрази – настоя Теди.
Маг сви рамене.
-Ако го правех само за себе си, нямаше да го изпращам до медиите – посочи тя.
-Или си искала да унищожиш Кръстев напълно – произнесе жестоката истина Теди. – Заслепена от гняв и омраза, си поискала и той да се озове на твоето място, затваряйки му след това услужливо всички възможности за изход. Малко ти е било да съсипеш кариерата му, нали? Прицелила си се и в живота му.
Маг помълча известно време. Не беше помисляла за последиците, които Климент Кръстев щеше да понесе по нейна вина. Единственото й желание беше да го постави на мястото му. Вътрешно знаеше, че най-лесно би било да го предизвика и надвие в словестна схватка, но избра да приложи същия метод като неговия и да се възползва от положението си. Вместо да изпита удовлетворение, Маг отново почувства гняв и се разплака като малко дете.
-Спокойно – промълви Теди, удивена от реакцията на Маг. Бързо стана от канапето и я притегли в прегръдка.
-Ти не разбираш – каза й Маг малко след това. – Провалих всичко. Това беше моят ход, с който отбелязвах своето прераждане. Страхотно ново начало. Ако съм провалила живота на Климент Кръстев, значи нищо добро не чака и мен. Карма, нали знаеш?
Теди не можеше да прецени дали Маг плаче за себе си или за Климент. Остави я за кратко сама в хола, докато възвърне самообладание. Думите й за прераждане дълбоко я смутиха, но Теди предпочете за момента да не я притиска повече.
Маг бързо се успокои. Нищо не беше в състояние за дълго да сломи духа й. „Безсташният ми боец”, така я наричаше дядо й,такава беше още от малка. Маг не вярваше, че някой от университета ще обърне внимание на оплакването й. Та само по себе си видеото не представляваше нищо – някакъв преподавател поставя под съмнение твърденията на студентка. Да, думите му бяха създали ефект на доминото и целият свят на Маг рухна само за миг. Ако не беше Теди, Маг щеше да продължи да вярва, че е въздала справедливост, но ето, че отново беше спасена от самозаблудата. Не можеше да върне времето назад, но на следващия ден си обеща да поиска извинение от Климент Кръстев с надеждата, че мрачните последици за него, които Теди предричаше, нямаше никога да се сбъднат.
***
Късно вечерта Маг получи обаждане от Евгени. Гласът на главния редактор на „Прозорец” звучеше по-уморен от обикновено.
-Магдалена, извинявай, че те безпокоя в този късен час. Преди малко сключих ексклузивен договор да преиздадем „Прекалено шумна самота” на Бохумил Храбал, след като от старото издателство отказаха да ми предоставят превода. Така че имаме по-малко от три месеца, за да направим нов превод по случай 25 години...
- Момент, искаш да преведа вече преведена книга, която да излезе за по-малко от три месеца? – запита Маг невярващо.
- Няма да работиш сама – отвърна Евгени. – Ти и новият преводач Климент Кръстев ще обедините усилия. Искам да дадеш най-доброто от себе си, тъй като накрая ще продължа договора само на единия от вас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

-Трудно-(20)

Когато дълго си живял в собствен свят и си го напускал само принудително и за малко, е повече от трудно да се приспособиш към реалността. Т...